март 31, 2005

КАКВО ПОДПИСВАТЕ – ДОГОВОР ИЛИ ДИСТРИБУТОРСКО СЪГЛАШЕНИЕ?

Дистрибуторското съглашение е основния документ, на който се базира работата в Мулти-Левъл Маркетинга /МЛМ/ и който има ключево значение за разбиране същността на дистрибуторската дейност. В процеса на работата и особено при привличането на нови хора, дистрибуторите често казват на потенциалните си колеги, че МЛМ-фирмата сключва с тях някакъв “договор”.

Терминът “договор” не е правилен, защото не съответства на действителността.

В страните, където се е зародил МЛМ, официалната форма, която се дава за подпис на новия дистрибутор, на английски се изписва: “Independent Distributor Application & Agreement”, което означава: “Заявление и Съглашение на Независимия Дистрибутор”.

Забележете, употребява се agreement – “съглашение”, а не contract – “контракт, договор”. В това се състои съществената разлика.

Формално, терминът “договор” влече след себе си взаимни юридически задължения, изпълнението на които се гарантира от законите на всяка една страна. Най-често, договорът предвижда гарантирано изпълнение на някаква работа от едната страна, срещу което другата страна, също гарантирано, заплаща пари /веднага цялата сума или на части/. Например, работа по договор е всеки наемен труд.

За разлика от това, МЛМ-фирмите сключват, при представяне на лично заявление, Съглашение със заявителя, което му дава ТРИ права на Независимия Дистрибутор, декларирани от МЛМ-фирмите:

Право да купува продукти на Фирмата;
Право да строи, със запазени “авторски права”, потребителски пазар за Фирмата, участвайки като страна при оформянето на също такива Съглашения с други хора;
Право да получава доходи от този пазар.

Съглашението не налага на Независимия Дистрибутор задължения. МЛМ-фирмата едностранно дарява права и определя правила за взаимоотношения между дистрибуторите и Фирмата /обикновено заложени във Фирмена Политика/, неспазването на които не води до юридическа отговорност, а може само да предизвика анулиране на Съглашението.

Такива документи, в които се предоставят права, се отнасят към типа лицензии, издавани от името на Фирмата.