март 31, 2005

ЗАЩО ВИ ТРЯБВАТ ПАРИТЕ?

Парите означават свобода. Трябват ви за да се чувствате по-уверени. Да говорите с келнерите като с келнери, а не като с благодетели, и с таксиджиите – като с таксиджии, а не като с “ шефове”. За да можете да кажете с уморена въздишка: “Щастието те е в парите”. Разбира се, че не е в тях!

Парите ви трябват за да не се бутате по битаците, опитвайки се да обуете евтини китайски дънки, стъпили с единия крак на мръсния картон и виновно, като щъркел, сгънали другия.

Парите ви трябват за да не ви боли сутрин глава от лоша ракия или от “истинско” вино.

Парите ви трябват за да не ви се налага два пъти дневно в тролея да се провирате между потен дебелак с протрита от времето чанта и хилава бабичка, от торбичката на която стърчи странно разперен кокоши крак.

Парите ви трябват за да не се правите на “баш майстор”, заврял глава под капака на закъсалата за пореден път вечно ваша архаична “Лада”, а когато зареждате на бензиностанцията, да не ви измъчва смешнотъжния въпрос: колко литра да сипете – 5 или 10?

Парите ви трябват за да не пъшка цяло лято майка ви на нивата с картофите, които все едно ще бъдат изядени от колорадския бръмбар, а после, до следващата пролет, да лекува радикулита и весокото си кръвно в районната поликлиника.

Парите ви трябват за това, когато закарате посред нощ жена си в родилното, да не ви казват: “Ще трябва да почакате докато застъпи новата смяна”.

Парите ви трябват за да може в училище да учат детето ви не на пренаписаната набързо история за “османското присъствие”, а на неща важни и нужни, неща, които му харесват и ще му послужат в живота. За да не пита детето ви какво е ананас и къде се намира Венеция. И просто за да го поглезите сега, защото не е ясно как ще се отнесе съдбата с него.

Парите ви трябват за това, преди отпуска да не правите “тънки” сметки къде ще ви излезе по-евтино – при леля Сийка в Китен или на къмпинг “Каваците”, а непринудено да поръчате самолетен билет, при това в авиокомпанията, която ви харесва, а не тази, с която вашия туроператор има чартърен договор.

Парите ви трябват за това, когато ви е скучно да не се отдавате на сапунена опера или тъпо криминале, а да отидете в ресторант с предпочитана от вас кухня. И с любимо момиче. За да можете когато Павароти пее в “Ла Скала”, а Маги Малеева играе на Уимбълдън, да не четете за това във вестниците, а да викате “Браво” и на великия италианец, и на нашето момиче.

И, накрая, парите са ви нужни за да не се страхувате за парите си. За роднините и близките си. За себе си. Въобще за нищо да не се страхувате.

Когато веднаж почувствате вкуса на живота, който могат да ви осигурят парите, вие никога вече няма да сте способни да се върнете към по-ниския стандарт. Ще мислите и ще работите с всички сили за да се задържите на постигнатото ниво. А след това ще поискате повече. И какво друго, освен парите, ще бъде движещата сила, която ще ви тласка напред и нагоре? И кой може да каже, че парите не означават прогрес? Кой ще каже, че парите са нещо лошо?